Jangan Ada Yang Ingat Drama Adam Dan Hawa Kat Astro tuh Kisah Sirah Nabi Pulak

Siapa kat sini yang tengok Dexter ?

Disebabkan aku tak boleh nampak kau orang, so aku imagine ada laa 2-3 orang yang angkat tangan. Aku pon tunjuk sambil kira-kira sambil angguk-angguk. Aku tahu kau orang banyak yang tak layan cerita omputeh, banyak yang suka tengok adam dan hawa je nih. haha

Bagi siapa-siapa yang tak tahu, Dexter adalah seorang pakar analisis percikan darah untuk polis Miami. Ye, aku pun tak tau sebuah bidang kerja yang sebegitu spesifik wujud dalam dunia ni. Mungkin dia ni lagi power dari dokter forensik Djetjep.Tapi yang menariknya, Dexter juga adalah seorang pembunuh bersiri. Tapi untuk mewajarkan ketagihan membunuh beliau, Dexter hanya bunuh orang jahat yang terlepas dari hukuman mahkamah. Kira dia ni superhero laa. Macam Chempiang.

Disebabkan sekarang nih aku tengah belajar blok forensik, so kiranya aku dah tahu cara-cara nak bunuh orang dengan berjaya. Well, bunuh orang senang, tapi dengan berjaya tuh yang susah. Berjaya tuh maksudnya pembunuh yang boleh buat dokter forensik pening kepala sampai kena buka balik buku hijau laa, buku biru laa, buku putih laa, buku hijau putih laa. Ni inside jokes, maybe ada yang tak faham.

Contohnya macam ni, penjerutan pada leher selalu ada kesan, tak kisah laa kau guna tali ke, dawai ke, even plastik. Dokter aku pernah cakap penjerutan yang takde kesan bila guna kaos kaki nilon. Kaos kaki tuh maksudnya stokin. Nanti dalam visum dokter cuma boleh tulis 'tidak ditemukan tanda penjerutan di leher'. Dokter maybe boleh suggest penjerutan guna kaos kaki nilon, tapi suggestion tanpa bukti kan lemah.

Contoh lain nak bezakan penjerutan tuh bunuh diri atau orang lain yang jerut leher. Bilangan lilitan, simpul lilit kat mana, kesan jerut tinggi atau rendah, benda-benda macam ni boleh dimanipulasikan untuk peningkan dokter. haha ye kot.

So kepada semua kawan aku, kalau kau orang nak bunuh orang, boleh call aku. Aku tahu kau orang mesti dah desperate dan mempunyai alasan yang cukup kuat sampai nak bunuh orang, i wont judge. Aku tade laa nak tolong directly, tapi setakat nak bagi tips-tips dan consult tuh boleh. haha

Aku pernah cakap pada seorang kawan, nanti kalau dia dah jadi dokter dan jumpa kes bunuh pelik, tanya laa aku dulu. Mana tahu kot aku yang buat. haha memang tak lawak.

So, apa kaitan dengan Dexter ? Entah laa

3 berani komen:

Anonymous said...

mana kisah adam hawa ni ?

Anonymous said...

kaitan dgn tajuk????

Anonymous said...

update la post baru