Hop on the first flight to phuket, spa and full body massage

Especially massage kat kepala.

Ini adalah apa yang aku rasa setelah habis ujian oscar aku. Alaa, ujian oscar, tak tahu ke ? Ujian yang kau kena berlakon jadi doctor tuh. Ujian besar yang i took it lightly dan lepas tuh aku menyesal tak sudah. Ujian yang sepatutnya aku prepare a month before, tapi aku cram last minit. Ujian yang buatkan aku sedar, banyak gila ilmu aku yang kurang.

Ye, ujian tu laa. Nama ujian tuuh oscar. haha


Baideway, siapa nak cerita pasal ujian ? aku nak cerita pasal, pasal ape entah, in sweet and short version, sebab aku takde idea dan aku desperate nak tulis apa yang aku rasa lepas ujian oscar tuh.


Sebenarnya senang je nak manipulasi orang lain. Kau pusing satu dua perkataan, terus berita tu boleh berubah daripada sebaik-baiknya, jadi sejahat-jahatnya.

Mari kita ambil contoh klasik tiga penduduk Felda Mengkuang iaitu Makcik Tipah, Makcik Senah, dan Makcik Natasha. (Cewah. Sorang makcik urban sesat di kampung.) Dengar khabar Makcik Tipah baru melahirkan anak. Ketika membeli ikan kembung di pasar pagi, Makcik Natasha berkata pada Makcik Senah, "Ehhh Senah. Kau tau, anak si Tipah tu, comel sangat. Macam kucing!"

Makcik Senah pun, dengan mulut terkumat-kamit, terus ambik teksi bergegas ke bilik hospital siloam nombor 4014 di mana Makcik Tipah diwadkan. "Tipah, oo Tipah. Kau tahu apa Natasha kata? Dia kata muka anak kau macam binatang!"

Babak seterusnya: Perang satu kampung.

Berita negatif ni macam kemuncup. Melekat senang, tapi nak mencabutnya pehh... lagi senang beli seluar baru.


"no matter how words are created, still it cannot express feelings accurately" - some guy 

Sebelum Facebook dan Twitter, Agaknya Macam Mana Orang Berdoa ?

Politik sikit. Sebab sekarang nih tengah hangat pasal PAU. Sampai ada orang cakap, kalau beli utusan 18 muka surat cerita berkenaan PAU, 2 helai je pasal berita isu semasa, setengah muka surat pasal kuih pau. Eh ?!

Politik isu lama pun, tapi aku baru dapat peluang nak komen, jadi aku komen la. Pertama sekali, aku nak bagitau aku adalah anti-politik, bukan sebab aku dibiayai JPA, tapi sebab aku rasa otak aku masih belum ada ruang untuk politik. Ada yang kata aku bodoh, sebab politik merangkumi pendidikan, kesihatan, agama, kaum dan ekonomi. Pendek kata, politik adalah kehidupan. Kalau ikutkan definisi politik, memangla macam tu. Tapi kalau ikutkan kejujuran pada diri sendiri, politik adalah politikus yang tahu memutarbelitkan fakta untuk nampak bijak. Politik juga adalah pergelutan merebut kuasa dengan membeli kepercayaan rakyat dan mempergunakan rakyat sebagai buah catur, perkauman sebagai papan catur, dan agama sebagai checkmate. Itulah politik pada mata aku. 

Sebenarnya, aku amat kagum dengan orang yang sanggup berdiri dan menyokong apa yang diorang percaya dan perjuangkan, tak kira la apa isu sekalipun. Orang-orang yang turun padang dan cuba menganjak ke arah perubahan. Orang-orang yang bukan hanya berjuang dengan klik "LIKE" pada pautan Facebook dan menganggap mereka adalah ejen perubahan. Sedarlah bahawa perjuangan kat Internet tiada erti. Memangla revolusi Arab hari tu dimangkin oleh Internet, tapi perubahan hanya berlaku bila rakyat keluar rumah dan memberontak. Serius. Orang yang mengomen bersungguh-sungguh di Internet tanpa bertindak adalah umpama perut yang makan ubat flatulence. Kentut je lebih, beraknya taknak.

Aku tak menyokong atau menentang mana-mana parti politik. Tapi kalau korang menyokong mana-mana parti politik dan bertindak sebab korang pecaya pada pegangan korang, sokonglah. Turunlah padang. Asalkan tak berlaku ganas, bersuaralah. Sebab Malaysia ni negara demokrasi, dan asas demokrasi adalah kebebasan hak bersuara.

Tapi kalau sokong sekadar untuk jadi lain daripada yang lain, menentang hanya untuk rebel, bersuara hanya untuk populariti, memberontak untuk membuat kemusnahan, dan berjuang tanpa objektif, aku sarankan agar korang makan racun tikus dan berdaftar sebagai penderma organ. Sekurang-kurangnya, walaupun korang tak berguna semasa hidup, mati nanti ada jugak manfaat korang kat orang lain. Racun tikus ye, bukan panadol. Sebab panadol hepatotoksik, nanti hati rosak.

Aku belajar perkataan baru, Soiree