Dalam hati ada taman. Dalam taman, ada makcik tengah buat senaman Tai Chi



Dia orang buat tai chi sebab dengar kata yoga dah haram. Tapi kan, mana ada orang buat yoga kat taman. Eh, distraction

Nak cerita pasal kawen skeeeeettt. Skeeeeeet jeee (sambil buat huruf 'c' kecik guna jari ibu dengan jari telunjuk) mesti kau orang tengah buat kan ? haha

Beberapa hari lepas aku ada baca tweet seorang artis nih, tweet dia kurang lebih macam nih laa, aku nak cari balik pon malas, dia giat sangat tweet.

"ish, kenapa banyak sangat yang belum kahwin lagi nih"
"kalau awak nak cari, dalam TL saya banyak yang single"

ish..ish..ish..seriussslyyy ?!

Alhamdulillah syukur kepada siapa-siapa yang bertemu jodoh awal, terutama kepada kawan-kawan aku. Tapi janganlah ingat semua orang pon kena bertemu jodoh awal, dan jangan lah buat perkahwinan nih too cheap, nak cari jodoh boleh cari kat timeline twitter. 

Tak perlu kot rasanya beriya-iya nak suruh orang lain kahwin awal. Sebuk suruh kahwin awal satu hal, ada yang sampai semangat nak tolong carikan lagi. Ye laa, memang masa depan rumah tangga aku terletak kat pilihan kau orang pon. haha

Yee aku tahu perkahwinan satu benda yang baik (kot), tuntutan agama, sunah nabi, ibadah. Tapi macam ibadah-ibadah yang lain, kita kena laa buat dengan sempurna dan bila dah sampai waktu. Mungkin waktu seseorang tuh tak sama dengan seseorang yang lain.

Satu aku perasan waktu fenomena UAI, dia buat orang ramai rasa perkahwinan ni satu benda sangat simple. Easily said, kadang-kadang aku rasa dia macam demonised women. Contohnya, tak kisah laa kau nak kahwin dengan siapa pon, asalkan kau baik. (aku cakap bagi pihak lelaki). Sebab fungsi perempuan just jaga makan minum, kemas rumah, basuh baju, layan suami. Macam, mana-mana perempuan pon boleh buat. Dia tak tekankan yang this is the same person that you will wake up with, beside you, next 10 years, 20 years and...

Ini berdasarkan observasi, pemahaman dan pendapat aku je. Oooh aku tahu im just being pessimistic. Tapi, the idea of sharing lifes with someone till ends, frightens me. 

Eh, ter-curhat plak

2 berani komen:

SuE RaY said...

2 la skrg nih kiri kanan sume kawen,
neves plak...

But there's nothing wrong with waiting a couple of years, if you're not ready yet, or haven't found that special someone..
=)

Anonymous said...

"the idea of sharing lifes with someone till ends, frightens me."
-me too-