Pak Said pon kalah

Sejak akhir-akhir ni, Cik Lesung banyak mendengar berita kurang baik tentang seorang artis A ni. Kalau disebut nama, memang semua orang kenal. Apa taknya, orangnya rupawan dan pandai bergaya, sering jadi muka depan majalah-majalah hiburan. Filem beliau yang terbaru pun mendapat sambutan hangat.

Tapi yang tak sedapnya, ada desas-desus mengatakan artis A ni adalah perempuan simpanan seorang Tan Sri. Cik Lesung bukanlah apa, orang kita ni memang senang cemburu. Kalau tengok artis-artis perempuan pakai kereta import yang mahal, mulalah dikata perempuan simpananlah, GRO-lah. Tapi betul juga. Takkan baru berlakon beberapa buah filem dah mampu beli kereta mewah buatan Itali?

Kalau betullah khabar angin ni, Cik Lesung harap artis A ni berubahlah. Awak tu bukannya tak berbakat. Lebih baik bekerja keras dan makan hasil titik peluh sendiri, bukan menjaja tubuh sana-sini. Ini belum Cik Lesung buka cerita pasal seorang artis B asal dari utara yang dengar khabar tengah hangat bercinta dengan seorang penjual putu mayam sampai ditangkap basah dalam tandas stesen minyak! 

Cik Lesung: Nak buang air di tandas stesen minyak pun kadangkala tak lalu, inikan pulak...
___________________________________________________________________________


Baru ni aku ada pergi Lawson dengan seorang kawan. Sebab dia ada buat benda khianat dekat aku, so dia kena beri penjelasan. btw penjelasan dia tak boleh pakai.

Dia ada cerita dia tengah usahakan satu novel sci-fi. Kagum aku. Dia ada minta pendapat aku untuk jalan cerita novel dia, too bad imaginasi aku tak cukup power dan aku tak boleh nak tolong, kalau tak mesti nama aku ada dalam novel dia yang part "terima kasih saya ucapkan kepada bla bla bla, terutama kepada fasren, bla bla.."

Aku selalu beranggapan bahawa penulisan aku cukup baik. Cukup baik maksudnya orang suka baca, kalau baca dia boleh faham apa yang aku nak sampaikan. Takde laa sampai boleh publish atau apa tapi ada je orang yang aku tak kenal baca hasil penulisan aku.

Tapi realitinya, penulisan aku sama taraf macam wartawan majalah Nangka je. Ye, majalah yang kalau baca boleh degenerate neurons.

........................................................................................................


Amacam? Ada bakat tak aku jadi wartawan hiburan? Alah, nak jadi wartawan hiburan ni bukan perlu ada otak. Kalau tengahari kau ada deadline, tak payah kelam-kabut siapkan awal-awal. Kau bangun pukul 10, buat Milo letak susu pekat manis lebih, merayau kat Facebook kejap, main Sim City pastu dah nak masuk pukul 11.30 bolehla kau mula menulis.


Idea? Alah... Tak payah nak cari sumber, tak payah nak selidik sana, kaji sini. Yang diperlukan hanya sedikit kreativiti dan sedikit bakat menipu. Nama artis pun kau tak payah carik. Letak satu huruf je pun dah cukup. Pembaca nak teka, itu diorang punya pasal la. Padahal artis kau ni tak wujud pun. haha. 

Nama kau sendiri pun tak payah letak. Yelah, wartawan hiburan bukannya ada integriti pun. Kau letak nama bangang macam Siti Benang, Kaki Kerusi, Beautiful Kera, Oh Bintang pun orang mesti baca punye.


Lepas tu, kau bagi la penerangan sikit. Alah, bukan susah. Kau bagila hint kata artis ni cantik, berlakon filem meletup, dan dikenali ramai. Nanti orang mesti teka Erra Fazira lah, Lisa Surihani lah, Fasha Sandha lah, Fazura lah. 


Eh tapi nanti dulu. Setakat penerangan macam tu, orang takkan baca dua kali. Status kau sebagai wartawan pun takkan meletup. Kalau nak bagi lagi best, kau kena masukkan unsur lucah. Alah, kau cakapla artis tu pernah ditangkap khalwat dengan produser filem ke, rakan artis ke, bangla kedai mamak ke. Tak kirala sape pun. Asalkan pembaca dapat bayangkan artis tu buat maksiat, cukupla. Nak best lagi? Haa kalau nak best lagi, kau cakapla artis ni kat dalam TV muka dia baik, suci, alim, ayu. Nanti pembaca akan meluaskan lagi skop pencarian diorang kepada artis-artis yang langsung tak disangka-sangka seperti Wardina ke, Waheeda ke.


Alah, dosa memfitnah ni bukan orang nampak. Lagipun, kau cuma tulis ruangan gosip je. Orang lain nak memfitnah, nak mengumpat, itu diorang punye pasal la. Bukan dosa kau. Betul tak? Yang kau tau, kau tulis ruangan gosip rambang tanpa pembayang, dan hujung bulan duit masuk. Hikhik. Budak sekolah rendah pun boleh buat kerja ni. 


Yelah, bukan senang nak dapat kerja yang langsung tak perlukan otak, integriti, atau kemahiran. Lagipun, siapa lagi nak memanipulasi kebodohan pembaca akhbar Melayu kalau bukan wartawan hiburan Melayu sendiri betul tak?


Balik krismas nih aku nak jelajah tandas stesen minyak sekitar KL, mana tau dapat jumpa artis.

Frap ye, bukan fap


"One caramel frap please, venti", order seorang auntie (bukan makcik, sebab dia nampak urban)

"Kak, saya nak coffee frap dengan cream caramel satu, saiz besar ye kak", orderku. (pfft tak urban langsung cara order)

Walaupon tak jauh dari tempat tuh ada outlet old  town white coffee, tapi kaki aku tetap melangkah masuk ke dalam starbucks tanpa berfikir panjang, pendek pon tak fikir, tanpa ragu-ragu mahupon Muthu (lawak 1malaysia sikit)

Di Malaysia, ada satu trend yang aku perasan, sesetengah barang kena jadi super mahal untuk laku. Tapi bukan saja-saja mahal, mahal kena ada sebab, walaupon sebab tuh tak munasabah, tak kisah sebab tak logik janji boleh justified. 

Btw ini dari pemerhatian aku je, dan tak valid untuk semua benda

kita ada satu pemikiran yang menyatakan bahawa kalau barang tuh lagi mahal, secara automatik barang tuh akan jadi lebih best,  lebih sedap (kalau makanan), lebih tahan lama, lebih yang segala-galanya lebih (in positive way)

Beberapa contoh

Kawan aku pernah recommend breakfast dekat the gardens, Madam Kwan's Nasi lemak. Nama pon dah tak halal, tapi ada je cop halal. Last time aku pergi harga nasi lemak dia rm14.90, tu pon dah lama, sekarang aku rasa dah naik. Pfftt tak sedap, tak berbaloi laa dengan harga yang dibayar, tak berbaloi dengan usaha aku kena drive pergi sana, tak berbaloi dengan semangat aku bangun pagi. 

Tapi sebab tuh Madam Kwans, sebab ada dekat the gardens, sebab nasi lemak dia rm14.90 semua benda tuh justified untuk menjadikan nasi lemak tuh automatiik sedap dan ramai yang datang makan. Contoh nasi lemak yang lain, yang dijual dekat cafeteria office emak aku, nasi lemak harga rm4.50 (kalau tak salah), aku tak pernah beli sebab aku rasa mahal. Walaupon jauh lagi murah dari Madam Kwans, tapi rm4.50 untuk nasi lemak yang dijual dekat tempat kerja is mahal yang tade sebab, so orang tak ramai yang beli.

1 scoop Baskin Robbins harga rp30 000, roughly about rm10. Tapi sebab tuh Baskin Robbins automatik jadi sedap. Walhal bagi aku, rasa dia tak jauh beza pon dengan aiskrim tiub kat carefour.

-


Bagi aku, pecahan matawang juga main peranan untuk kita rasa suatu barang tuh mahal atau murah. Contoh laa kalau bayar barang dengan wang kertas dengan koin, kita akan rasa benda yang bayar dengan koin tuh lebih murah. Aku bagi contoh starbucks (starbucks laa, nampak kaya sikit), caramel frap, venti

Malaysia - rm18+-
Indonesia - rp54k+-
jepang - ¥550+-

Kalau di Malaysia dan Indonesia, aku kena keluarkan beberapa not nilai besar hanya untuk bayar harga air. Rp50 tuh, kalau time aku tade duit boleh save untuk makan 3-4 hari rasanya. See how it relates, rp50k boleh guna untuk makan 3-4 hari, tapi dihabiskan untuk air yang last maybe 20minutes. Lepas beli biasa aku akan menyesal, ada laa dalam 10 minit menyesal.

Tapi kalau jepang, ¥500 ada dalam bentuk koin, so nak bayar just bagi koin. Macam beli air kat sekolah rendah, bayar air harga 20sen pakai koin. Mungkin dari kecik kita dah diasuh bayar air dengan koin rasa murah, so bila dah besar pon sama. Illuminati betul !!






Orked oo Orked



Beberapa hari lepas, sambil menunggu kelas laser dr. Peter, ada beberapa orang kawan cerita-cerita pasal nak letak nama anak. Dia orang nih memang hebat, kahwin pon tak lagi, dah plan nak letak nama anak apa.

Isu utama adalah bila ada seorang nih melahirkan kerisauan (gile ah penggunaan bahasa malaysia aku) nama-nama anak melayu pascamoden sekarang terlalu...well terlalu moden. Then dia plan nak letak nama anak kembar dia (ye, dapat anak kembar pon masuk dalam plan) Adam mukhriz dengan Ain hawani. Zzz pengaruh novel banyak sangat...

Bagi aku, jujur aku cakap, aku agak rasa menyampah kalau nama canggih sangat. Well ini masalah aku sebab rasa menyampah, please ignore. Aku tahu yang parents akan berusaha bagi nama anak yang unik, yang lain dari yang lain, yang bila orang sebut kena tarik nafas dua kali, yang bila kena tulis dalam kertas omr tak cukup kotak.

Point aku untuk perenggan ni agak kejam, sampai aku tak sampai hati nak tulis. Aku bagi hint je laa. Comparison antara muka dengan nama. haha (ish..ish..ish tak baik gelak)


Cuba bayangkan kalau nama anak macam ni, nak sebut pon kena usaha lebih

 -Elvira Alainea Batrisha binti Abu

 -Iskandar Sayeed Batistuta Mercury bin Jusoh

 -Emelda Daniela Ixora binti Bidin

 -Kristal Frederika Cahayamatahari binti Bustamam

 -Aleesha Xanadu Newton John binti Samat

 -Uthmaniyyah Batutta Al-Jawhariya bin Sameon

 -Eereena Eezwaneesha Eefrawatee binti Eebraheem

Ini contoh je, jangan ada yang ambil buat ilham pulak. Apa-apa pon, tak kira laa nama anak orang macam mana sekalipun, aku akan hormat (kutuk dalam hati je)

Btw, aku dengar nama anak Que haidar dan linda jasmine is Tengku Cleopatra. Ultimate win !! Tengku Cleopatra membuatkan nama-nama yang aku listkan dekat atas tuh nampak murah dan tak best.