Hop on the first flight to phuket, spa and full body massage

Especially massage kat kepala.

Ini adalah apa yang aku rasa setelah habis ujian oscar aku. Alaa, ujian oscar, tak tahu ke ? Ujian yang kau kena berlakon jadi doctor tuh. Ujian besar yang i took it lightly dan lepas tuh aku menyesal tak sudah. Ujian yang sepatutnya aku prepare a month before, tapi aku cram last minit. Ujian yang buatkan aku sedar, banyak gila ilmu aku yang kurang.

Ye, ujian tu laa. Nama ujian tuuh oscar. haha


Baideway, siapa nak cerita pasal ujian ? aku nak cerita pasal, pasal ape entah, in sweet and short version, sebab aku takde idea dan aku desperate nak tulis apa yang aku rasa lepas ujian oscar tuh.


Sebenarnya senang je nak manipulasi orang lain. Kau pusing satu dua perkataan, terus berita tu boleh berubah daripada sebaik-baiknya, jadi sejahat-jahatnya.

Mari kita ambil contoh klasik tiga penduduk Felda Mengkuang iaitu Makcik Tipah, Makcik Senah, dan Makcik Natasha. (Cewah. Sorang makcik urban sesat di kampung.) Dengar khabar Makcik Tipah baru melahirkan anak. Ketika membeli ikan kembung di pasar pagi, Makcik Natasha berkata pada Makcik Senah, "Ehhh Senah. Kau tau, anak si Tipah tu, comel sangat. Macam kucing!"

Makcik Senah pun, dengan mulut terkumat-kamit, terus ambik teksi bergegas ke bilik hospital siloam nombor 4014 di mana Makcik Tipah diwadkan. "Tipah, oo Tipah. Kau tahu apa Natasha kata? Dia kata muka anak kau macam binatang!"

Babak seterusnya: Perang satu kampung.

Berita negatif ni macam kemuncup. Melekat senang, tapi nak mencabutnya pehh... lagi senang beli seluar baru.


"no matter how words are created, still it cannot express feelings accurately" - some guy 

Sebelum Facebook dan Twitter, Agaknya Macam Mana Orang Berdoa ?

Politik sikit. Sebab sekarang nih tengah hangat pasal PAU. Sampai ada orang cakap, kalau beli utusan 18 muka surat cerita berkenaan PAU, 2 helai je pasal berita isu semasa, setengah muka surat pasal kuih pau. Eh ?!

Politik isu lama pun, tapi aku baru dapat peluang nak komen, jadi aku komen la. Pertama sekali, aku nak bagitau aku adalah anti-politik, bukan sebab aku dibiayai JPA, tapi sebab aku rasa otak aku masih belum ada ruang untuk politik. Ada yang kata aku bodoh, sebab politik merangkumi pendidikan, kesihatan, agama, kaum dan ekonomi. Pendek kata, politik adalah kehidupan. Kalau ikutkan definisi politik, memangla macam tu. Tapi kalau ikutkan kejujuran pada diri sendiri, politik adalah politikus yang tahu memutarbelitkan fakta untuk nampak bijak. Politik juga adalah pergelutan merebut kuasa dengan membeli kepercayaan rakyat dan mempergunakan rakyat sebagai buah catur, perkauman sebagai papan catur, dan agama sebagai checkmate. Itulah politik pada mata aku. 

Sebenarnya, aku amat kagum dengan orang yang sanggup berdiri dan menyokong apa yang diorang percaya dan perjuangkan, tak kira la apa isu sekalipun. Orang-orang yang turun padang dan cuba menganjak ke arah perubahan. Orang-orang yang bukan hanya berjuang dengan klik "LIKE" pada pautan Facebook dan menganggap mereka adalah ejen perubahan. Sedarlah bahawa perjuangan kat Internet tiada erti. Memangla revolusi Arab hari tu dimangkin oleh Internet, tapi perubahan hanya berlaku bila rakyat keluar rumah dan memberontak. Serius. Orang yang mengomen bersungguh-sungguh di Internet tanpa bertindak adalah umpama perut yang makan ubat flatulence. Kentut je lebih, beraknya taknak.

Aku tak menyokong atau menentang mana-mana parti politik. Tapi kalau korang menyokong mana-mana parti politik dan bertindak sebab korang pecaya pada pegangan korang, sokonglah. Turunlah padang. Asalkan tak berlaku ganas, bersuaralah. Sebab Malaysia ni negara demokrasi, dan asas demokrasi adalah kebebasan hak bersuara.

Tapi kalau sokong sekadar untuk jadi lain daripada yang lain, menentang hanya untuk rebel, bersuara hanya untuk populariti, memberontak untuk membuat kemusnahan, dan berjuang tanpa objektif, aku sarankan agar korang makan racun tikus dan berdaftar sebagai penderma organ. Sekurang-kurangnya, walaupun korang tak berguna semasa hidup, mati nanti ada jugak manfaat korang kat orang lain. Racun tikus ye, bukan panadol. Sebab panadol hepatotoksik, nanti hati rosak.

Aku belajar perkataan baru, Soiree

Dalam hati ada taman. Dalam taman, ada makcik tengah buat senaman Tai Chi



Dia orang buat tai chi sebab dengar kata yoga dah haram. Tapi kan, mana ada orang buat yoga kat taman. Eh, distraction

Nak cerita pasal kawen skeeeeettt. Skeeeeeet jeee (sambil buat huruf 'c' kecik guna jari ibu dengan jari telunjuk) mesti kau orang tengah buat kan ? haha

Beberapa hari lepas aku ada baca tweet seorang artis nih, tweet dia kurang lebih macam nih laa, aku nak cari balik pon malas, dia giat sangat tweet.

"ish, kenapa banyak sangat yang belum kahwin lagi nih"
"kalau awak nak cari, dalam TL saya banyak yang single"

ish..ish..ish..seriussslyyy ?!

Alhamdulillah syukur kepada siapa-siapa yang bertemu jodoh awal, terutama kepada kawan-kawan aku. Tapi janganlah ingat semua orang pon kena bertemu jodoh awal, dan jangan lah buat perkahwinan nih too cheap, nak cari jodoh boleh cari kat timeline twitter. 

Tak perlu kot rasanya beriya-iya nak suruh orang lain kahwin awal. Sebuk suruh kahwin awal satu hal, ada yang sampai semangat nak tolong carikan lagi. Ye laa, memang masa depan rumah tangga aku terletak kat pilihan kau orang pon. haha

Yee aku tahu perkahwinan satu benda yang baik (kot), tuntutan agama, sunah nabi, ibadah. Tapi macam ibadah-ibadah yang lain, kita kena laa buat dengan sempurna dan bila dah sampai waktu. Mungkin waktu seseorang tuh tak sama dengan seseorang yang lain.

Satu aku perasan waktu fenomena UAI, dia buat orang ramai rasa perkahwinan ni satu benda sangat simple. Easily said, kadang-kadang aku rasa dia macam demonised women. Contohnya, tak kisah laa kau nak kahwin dengan siapa pon, asalkan kau baik. (aku cakap bagi pihak lelaki). Sebab fungsi perempuan just jaga makan minum, kemas rumah, basuh baju, layan suami. Macam, mana-mana perempuan pon boleh buat. Dia tak tekankan yang this is the same person that you will wake up with, beside you, next 10 years, 20 years and...

Ini berdasarkan observasi, pemahaman dan pendapat aku je. Oooh aku tahu im just being pessimistic. Tapi, the idea of sharing lifes with someone till ends, frightens me. 

Eh, ter-curhat plak

Ustaz, apa hukum perempuan senyum pada lelaki ?



Ish..ish..ish..


MANA BOLEH !! HARAM TAHU !! DOSA BESAR !! MASUK NERAKA JAHANNAM !! ALLAH TAK TERIMA AMALAN !! KENA LAKNAT DUNIA AKHIRAT !! MALAIKAT BENCI !! NABI TAK MENGAKU UMMAT !! KENA TAUBAT NASUHA !! 


Please laa aku harap ni hukum dia, kalau tak...

Bahasa jiwa bangsa. Jadi, jiwa bangsa Melayu adalah "Apa celoopp toqq"

Dipetik daripada Masterchef Malaysia episod 1:

"Itik mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi dan merupakan salah satu nutrien yang penting dalam badan kita."

Aku tak tau pulak itik adalah satu nutrien penting untuk badan. Kalau ikut iklan Dumex, nutrien yang penting untuk badan adalah protein, vitamin, zat besi dan taurina. Itik tak disebut pulak.

Ini adalah antara contoh terbaik penyalahgunaan kata hubung dalam Bahasa Melayu yang mengakibatkan kekeliruan dalam pemahaman. Ayat yang betul adalah:

"Itik mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi yang merupakan salah satu nutrien yang penting dalam badan kita."

Dengar macam pelik, tapi dalam Bahasa Melayu, yang pelik tulah selalunye tepat. Tapi tula, kita tak suka pakai perkataan yang tepat. Skema kononnya.

Disebabkan semua orang tak suka guna istilah dan tatabahasa Melayu yang tepat, maka susah nak tulis buku saintifik yang mengikut piawaian sebab orang kita tak mesra dengan istilah-istilah saintifik Bahasa Melayu. Alah bukan setakat istilah saintifik. Ada kawan aku nak keluar duit kat mesin wang pun kene gelak sebab pilih menu Bahasa Melayu. Punyala jijiknya taraf Bahasa Melayu ni.

Tapi bila orang suruh belajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris, semua bantah. Ilmu susah nak sampai, kata diorang. Bila dialih bahasa dalam bahasa ibunda, diorang gelakkan pulak. Contohnya perkataan harness, bila diterjemah jadi "abah-abah". 

"KAAHHHKAHHAKHHKAH ABAH-ABAH! Ape celakenye abah-abah? Maknanya kalau aku nak panjat gunung, aku kena ikat abah kau kat celah kangkang aku ke? Hahaha kelakarnya hentak-hentak kaki tepuk-tepuk lutut punye kelakar."

Sebenarnya takdela kelakar sangat. Banyak lagi benda yang lebih kelakar. Contohnye perkataan 'tolong'. Aku rase perkataan 'tolong' macam kelakar, sebab kedengaran macam bunyi tong gas kosong jatuh tangga. Tolong tolong tolong tolong tolong tolong. Tapi kita takda pulak rasa kelakar. Sebab apa? Sebab hari-hari guna sampai dah jadi biasa. 

Macam perkataan harness tadi, bila cakap dalam Bahasa Inggeris pun ramai tak tau apa kebendenye harness ni. Nak kena  Google Image barulaa, "Ooo benda ni ke...". Bila cakap dalam BM, abah-abah, pun ramai tak tau. Kalau dah dua-dua bahasa pun tak paham, nak guna bahasa apa lagi? Kadazan Dusun? 

Ke.... bukan salah bahasa, tapi salah orang? Isk mana boleh. MESTI salah bahasa. Orang tak pernah salah. Dalam hidup, cara paling senang untuk menutup kelemahan diri adalah dengan menuduh orang lain.

Kalau alasan tanak guna Bahasa Inggeris dalam Sains dan Matematik adalah sebab takut Bahasa Melayu pupus, takpe. Memang betul evolusi Bahasa Melayu sekarang seolah-olah terbantut, jadi kita perlulah buat segala benda untuk elakkan kepupusan Bahasa Melayu. 

Tapi berapa ramai orang kite yang pakai Facebook dalam tetapan Bahasa Melayu? Adela tige belas orang. Sebab ape? Sebab kalau tetapan Facebook dalam BM nampak pelik. (Ye, 'settings' dalam Bahasa Melayu adalah 'tetapan'). Haritu aku bukak Facebook aku, yang memang dah berkurun lama aku letak dalam BM, depan sorang kawan aku. Melayu. Dia tengok, dia kata, "Suapan Berita? Tu maksudnye newsfeed ke? Hahahahahaah SUAPAN BERITA! Nganga sikit, aku nak suap berita kat kau. Hahaha suapan berita."

Ala bende macam tu pun kau nak gelak. Aku dah hari-hari tengok sampai aku rasa dah terbiasa tengok suapan berita, pastu semak pesanan, pastu lihat pemberitahuan, suka status, lihat gambar, dan kalau nak bersembang aku perlu masuk ke dalam talian. Takdela dengar macam pelik sangat pun kan?

Jadi hari ni aku nak berkempen mari ramai-ramai kita tukar tetapan Facebook ke Bahasa Melayu. Nampak macam tak penting, tapi bak kata Mahatma Ghandi, "Jadilah perubahan yang anda ingin lihat di dunia." Maknanya kalau kau nak orang lain berubah, menaiktarafkan Bahasa Melayu, kau la kena berubah dulu. Jangan asik merungut sungai kotor tapi diri sendiri masih berak tepi jambatan. 

Kalau dalam Bahasa Melayu ilmu susah nak sampai sebab tak cukup perkataan, tambahla perkataan. Dan biasakan diri dengan perkataan tu. Bahasa adalah sesuatu yang bersifat lincah. Sangat senang nak berubah. Bahasa sepatutnya berevolusi dan sentiasa menyerap. 

Ada yang kata bahasa ni adalah untuk orang sastera. Pencinta puisi. Pemain kata. Bahasa adalah untuk penyair dan Dewan Bahasa.

Tapi, menurut Antoine Lavoisier, seorang ahli kimia Perancis kurun ke-18, "Dengan melihat, kita berfikir. Dengan berfikir, kita memahami. Dengan memahami, kita mengajar. Untuk mengajar, kita perlu difahami. Dan untuk difahami, kita perlukan bahasa yang tepat. Tanpa bahasa yang tepat, hilanglah ilmu."

Maka, barangsiapa yang memisahkan sains dan sastera, matilah ia tanpa diwarisi ilmunya


p/s btw Antoine Lavoisier tak cakap Bahasa Melayu. Aku dah translate sebab aku tahu kau orang bukan power speeking laanden pon. 

You mad ? || No, I am qalqalah


Sebentar lagi aku akan menghadapi ujian Skill lab, teknik balut-membalut. Sebentar lagi, sebab depends on timeline kau orang la, aku dapat idea nak tulis sebelum ujian, tapi aku tulis hari selasa. Kau orang pula mungkin baca hari selasa, maybe esoknya, maybe tak baca pon.


Oke, berbalik pada ujian tadi, eh silap, bukan pada ujian tapi sebelum ujian. Sebelum ujian biasanya pelbagai macam perasaan dan masalah yang timbul. Kegusaran hati, jantung berdegup kencang, tangan cuba memperagakan cara letak kasa ukuran sedang pada bantalan tulang genu dan maleolus, otak sibuk menghafal list, otak sibuk membayangkan apa yang aku akan buat, otak sibuk fikir malam nih nak makan sate atau ketoprak. Sebab aku dah lama tak makan sate, tapi sate mahal so tak payah makan laa malam nih. Eh, distraction.


“Eh Fasren ensem, sini aku ajar satu ayat sebelum ujian skill lab”, kata temanku. Serius aku tak tipu dia cakap macam nih.


“Tapi kau boleh baca ayat ni sebelum ujian skill lab je, kalau ujian integrasi tak mujarab sangat”, aku dah rasa agak pelik, curious sikit. Ayat spesifik untuk ujian skill lab ? Just wow !!


 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمDengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
1.    إِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan,
2.    وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا dan kamu lihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong,
3.    فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penerima taubat.


Wow, ilmu baru. Kawan aku pon cerita laa Surah An-Nasr ada kaitan dengan surah Al-lahab, menerangkan tentang kemenangan yang diperoleh Nabi Muhammad s.a.w. dan pengikut-pengikutnya, sedang Surah Al-Lahab menerangkan tentang kebinasaan dan siksaan yang akan diderita oleh Abu Lahab dan isterinya sebagai orang-orang yang menentang Nabi. (wiki)


Aku pon kongsi sedikit ilmu yang aku ada. Kalau waktu sebelum ujian mcm ni emak aku akan suruh baca surah ni :


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمDengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
1.    أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?
2.    وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam),
3.    الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
4.    وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
5.    فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
6.    إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
7.    فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
8.    وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


“Eh, ni surah untuk bagi ketenteraman jiwa, tak cukup. Kena baca surah aku bagi td, yang Allah bagi pertolongan dan hancurkan musuh Islam.” Kata beliau.


Betul juga. Tapi penguji ujian skill lab aku dr.Heaven yang baik. Cukup laa baca ayat penenang jiwa supaya aku boleh buat lancar. Tapi doktor yang akan uji kawan aku tu jahat, so logik laa kalau dia nak baca surah yang Allah beri pertolongan dan hancurkan musuh Islam.


Tergantung keadaan.

Pak Said pon kalah

Sejak akhir-akhir ni, Cik Lesung banyak mendengar berita kurang baik tentang seorang artis A ni. Kalau disebut nama, memang semua orang kenal. Apa taknya, orangnya rupawan dan pandai bergaya, sering jadi muka depan majalah-majalah hiburan. Filem beliau yang terbaru pun mendapat sambutan hangat.

Tapi yang tak sedapnya, ada desas-desus mengatakan artis A ni adalah perempuan simpanan seorang Tan Sri. Cik Lesung bukanlah apa, orang kita ni memang senang cemburu. Kalau tengok artis-artis perempuan pakai kereta import yang mahal, mulalah dikata perempuan simpananlah, GRO-lah. Tapi betul juga. Takkan baru berlakon beberapa buah filem dah mampu beli kereta mewah buatan Itali?

Kalau betullah khabar angin ni, Cik Lesung harap artis A ni berubahlah. Awak tu bukannya tak berbakat. Lebih baik bekerja keras dan makan hasil titik peluh sendiri, bukan menjaja tubuh sana-sini. Ini belum Cik Lesung buka cerita pasal seorang artis B asal dari utara yang dengar khabar tengah hangat bercinta dengan seorang penjual putu mayam sampai ditangkap basah dalam tandas stesen minyak! 

Cik Lesung: Nak buang air di tandas stesen minyak pun kadangkala tak lalu, inikan pulak...
___________________________________________________________________________


Baru ni aku ada pergi Lawson dengan seorang kawan. Sebab dia ada buat benda khianat dekat aku, so dia kena beri penjelasan. btw penjelasan dia tak boleh pakai.

Dia ada cerita dia tengah usahakan satu novel sci-fi. Kagum aku. Dia ada minta pendapat aku untuk jalan cerita novel dia, too bad imaginasi aku tak cukup power dan aku tak boleh nak tolong, kalau tak mesti nama aku ada dalam novel dia yang part "terima kasih saya ucapkan kepada bla bla bla, terutama kepada fasren, bla bla.."

Aku selalu beranggapan bahawa penulisan aku cukup baik. Cukup baik maksudnya orang suka baca, kalau baca dia boleh faham apa yang aku nak sampaikan. Takde laa sampai boleh publish atau apa tapi ada je orang yang aku tak kenal baca hasil penulisan aku.

Tapi realitinya, penulisan aku sama taraf macam wartawan majalah Nangka je. Ye, majalah yang kalau baca boleh degenerate neurons.

........................................................................................................


Amacam? Ada bakat tak aku jadi wartawan hiburan? Alah, nak jadi wartawan hiburan ni bukan perlu ada otak. Kalau tengahari kau ada deadline, tak payah kelam-kabut siapkan awal-awal. Kau bangun pukul 10, buat Milo letak susu pekat manis lebih, merayau kat Facebook kejap, main Sim City pastu dah nak masuk pukul 11.30 bolehla kau mula menulis.


Idea? Alah... Tak payah nak cari sumber, tak payah nak selidik sana, kaji sini. Yang diperlukan hanya sedikit kreativiti dan sedikit bakat menipu. Nama artis pun kau tak payah carik. Letak satu huruf je pun dah cukup. Pembaca nak teka, itu diorang punya pasal la. Padahal artis kau ni tak wujud pun. haha. 

Nama kau sendiri pun tak payah letak. Yelah, wartawan hiburan bukannya ada integriti pun. Kau letak nama bangang macam Siti Benang, Kaki Kerusi, Beautiful Kera, Oh Bintang pun orang mesti baca punye.


Lepas tu, kau bagi la penerangan sikit. Alah, bukan susah. Kau bagila hint kata artis ni cantik, berlakon filem meletup, dan dikenali ramai. Nanti orang mesti teka Erra Fazira lah, Lisa Surihani lah, Fasha Sandha lah, Fazura lah. 


Eh tapi nanti dulu. Setakat penerangan macam tu, orang takkan baca dua kali. Status kau sebagai wartawan pun takkan meletup. Kalau nak bagi lagi best, kau kena masukkan unsur lucah. Alah, kau cakapla artis tu pernah ditangkap khalwat dengan produser filem ke, rakan artis ke, bangla kedai mamak ke. Tak kirala sape pun. Asalkan pembaca dapat bayangkan artis tu buat maksiat, cukupla. Nak best lagi? Haa kalau nak best lagi, kau cakapla artis ni kat dalam TV muka dia baik, suci, alim, ayu. Nanti pembaca akan meluaskan lagi skop pencarian diorang kepada artis-artis yang langsung tak disangka-sangka seperti Wardina ke, Waheeda ke.


Alah, dosa memfitnah ni bukan orang nampak. Lagipun, kau cuma tulis ruangan gosip je. Orang lain nak memfitnah, nak mengumpat, itu diorang punye pasal la. Bukan dosa kau. Betul tak? Yang kau tau, kau tulis ruangan gosip rambang tanpa pembayang, dan hujung bulan duit masuk. Hikhik. Budak sekolah rendah pun boleh buat kerja ni. 


Yelah, bukan senang nak dapat kerja yang langsung tak perlukan otak, integriti, atau kemahiran. Lagipun, siapa lagi nak memanipulasi kebodohan pembaca akhbar Melayu kalau bukan wartawan hiburan Melayu sendiri betul tak?


Balik krismas nih aku nak jelajah tandas stesen minyak sekitar KL, mana tau dapat jumpa artis.

Frap ye, bukan fap


"One caramel frap please, venti", order seorang auntie (bukan makcik, sebab dia nampak urban)

"Kak, saya nak coffee frap dengan cream caramel satu, saiz besar ye kak", orderku. (pfft tak urban langsung cara order)

Walaupon tak jauh dari tempat tuh ada outlet old  town white coffee, tapi kaki aku tetap melangkah masuk ke dalam starbucks tanpa berfikir panjang, pendek pon tak fikir, tanpa ragu-ragu mahupon Muthu (lawak 1malaysia sikit)

Di Malaysia, ada satu trend yang aku perasan, sesetengah barang kena jadi super mahal untuk laku. Tapi bukan saja-saja mahal, mahal kena ada sebab, walaupon sebab tuh tak munasabah, tak kisah sebab tak logik janji boleh justified. 

Btw ini dari pemerhatian aku je, dan tak valid untuk semua benda

kita ada satu pemikiran yang menyatakan bahawa kalau barang tuh lagi mahal, secara automatik barang tuh akan jadi lebih best,  lebih sedap (kalau makanan), lebih tahan lama, lebih yang segala-galanya lebih (in positive way)

Beberapa contoh

Kawan aku pernah recommend breakfast dekat the gardens, Madam Kwan's Nasi lemak. Nama pon dah tak halal, tapi ada je cop halal. Last time aku pergi harga nasi lemak dia rm14.90, tu pon dah lama, sekarang aku rasa dah naik. Pfftt tak sedap, tak berbaloi laa dengan harga yang dibayar, tak berbaloi dengan usaha aku kena drive pergi sana, tak berbaloi dengan semangat aku bangun pagi. 

Tapi sebab tuh Madam Kwans, sebab ada dekat the gardens, sebab nasi lemak dia rm14.90 semua benda tuh justified untuk menjadikan nasi lemak tuh automatiik sedap dan ramai yang datang makan. Contoh nasi lemak yang lain, yang dijual dekat cafeteria office emak aku, nasi lemak harga rm4.50 (kalau tak salah), aku tak pernah beli sebab aku rasa mahal. Walaupon jauh lagi murah dari Madam Kwans, tapi rm4.50 untuk nasi lemak yang dijual dekat tempat kerja is mahal yang tade sebab, so orang tak ramai yang beli.

1 scoop Baskin Robbins harga rp30 000, roughly about rm10. Tapi sebab tuh Baskin Robbins automatik jadi sedap. Walhal bagi aku, rasa dia tak jauh beza pon dengan aiskrim tiub kat carefour.

-


Bagi aku, pecahan matawang juga main peranan untuk kita rasa suatu barang tuh mahal atau murah. Contoh laa kalau bayar barang dengan wang kertas dengan koin, kita akan rasa benda yang bayar dengan koin tuh lebih murah. Aku bagi contoh starbucks (starbucks laa, nampak kaya sikit), caramel frap, venti

Malaysia - rm18+-
Indonesia - rp54k+-
jepang - ¥550+-

Kalau di Malaysia dan Indonesia, aku kena keluarkan beberapa not nilai besar hanya untuk bayar harga air. Rp50 tuh, kalau time aku tade duit boleh save untuk makan 3-4 hari rasanya. See how it relates, rp50k boleh guna untuk makan 3-4 hari, tapi dihabiskan untuk air yang last maybe 20minutes. Lepas beli biasa aku akan menyesal, ada laa dalam 10 minit menyesal.

Tapi kalau jepang, ¥500 ada dalam bentuk koin, so nak bayar just bagi koin. Macam beli air kat sekolah rendah, bayar air harga 20sen pakai koin. Mungkin dari kecik kita dah diasuh bayar air dengan koin rasa murah, so bila dah besar pon sama. Illuminati betul !!






Orked oo Orked



Beberapa hari lepas, sambil menunggu kelas laser dr. Peter, ada beberapa orang kawan cerita-cerita pasal nak letak nama anak. Dia orang nih memang hebat, kahwin pon tak lagi, dah plan nak letak nama anak apa.

Isu utama adalah bila ada seorang nih melahirkan kerisauan (gile ah penggunaan bahasa malaysia aku) nama-nama anak melayu pascamoden sekarang terlalu...well terlalu moden. Then dia plan nak letak nama anak kembar dia (ye, dapat anak kembar pon masuk dalam plan) Adam mukhriz dengan Ain hawani. Zzz pengaruh novel banyak sangat...

Bagi aku, jujur aku cakap, aku agak rasa menyampah kalau nama canggih sangat. Well ini masalah aku sebab rasa menyampah, please ignore. Aku tahu yang parents akan berusaha bagi nama anak yang unik, yang lain dari yang lain, yang bila orang sebut kena tarik nafas dua kali, yang bila kena tulis dalam kertas omr tak cukup kotak.

Point aku untuk perenggan ni agak kejam, sampai aku tak sampai hati nak tulis. Aku bagi hint je laa. Comparison antara muka dengan nama. haha (ish..ish..ish tak baik gelak)


Cuba bayangkan kalau nama anak macam ni, nak sebut pon kena usaha lebih

 -Elvira Alainea Batrisha binti Abu

 -Iskandar Sayeed Batistuta Mercury bin Jusoh

 -Emelda Daniela Ixora binti Bidin

 -Kristal Frederika Cahayamatahari binti Bustamam

 -Aleesha Xanadu Newton John binti Samat

 -Uthmaniyyah Batutta Al-Jawhariya bin Sameon

 -Eereena Eezwaneesha Eefrawatee binti Eebraheem

Ini contoh je, jangan ada yang ambil buat ilham pulak. Apa-apa pon, tak kira laa nama anak orang macam mana sekalipun, aku akan hormat (kutuk dalam hati je)

Btw, aku dengar nama anak Que haidar dan linda jasmine is Tengku Cleopatra. Ultimate win !! Tengku Cleopatra membuatkan nama-nama yang aku listkan dekat atas tuh nampak murah dan tak best.